Η ομορφότερη πόλη της Κρήτης και μια από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Ιστορική πρωτεύουσα της Κρήτης έως τις αρχές του 70΄, κτισμένη στα ερείπια της Αρχαίας Κυδωνίας, σαγηνεύει τους επισκέπτες της με την γοητεία και την αρχοντιά της, το ασύγκριτο φυσικό περιβάλλον, τα Μνημεία της, παλιά και νεότερα, αποτυπώματα της παρουσίας των Βυζαντινών, των Ενετών, των Οθωμανών. Η παλιά της πόλη, που περικλείεται από τα Ενετικά Τείχη, έχει ανακηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1965, αποτελεί σημείο νοσταλγικής αναφοράς για κάθε επισκέπτη που θα περιηγηθεί τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, και τα γραφικά της σπίτια, με τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια. Η είσοδος της πόλης από την θάλασσα έως και τις αρχές του 20ου αιώνα ήταν το Ενετικό λιμάνι, κόσμημα και καμάρι όχι μόνο των Χανίων, αλλά και της Μεσογείου. Με τον Αιγυπτιακό του φάρο να δεσπόζει στον βραχίονα του, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης, κι ένα σημείο ιδιαίτερα ρομαντικό. Το Ενετικό λιμάνι ήταν και εξακολουθεί ως και σήμερα να είναι το κέντρο της κοινωνικής ζωής των Χανίων, εντυπωσιάζοντας με την ζωντάνια του, όλους τους επισκέπτες του.
Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς για να προστατεύσει την πόλη από τους πειρατές. Η κατασκευή του, που άρχισε περίπου το 1320, λέγεται ότι διήρκεσε περίπου 300 χρόνια. Γύρω στο 1526 έγινε και η επέκταση των ήδη υπαρχόντων Νεωρίων τα οποία χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι και τόποι επισκευής πλοίων. Από το σύνολο των 17 Νεωρίων τότε, σήμερα σώζονται μόνο 7.
Ένα ακόμη μνημείο το οποίο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Ενετικού Λιμανιού είναι το φρούριο του Φιρκά. Κτίστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας και εκτός από την προστασία του Λιμανιού χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας και φυλακή. Στα υπόγεια του φυλακίστηκαν πολλοί αγωνιστές της ελευθερίας της Κρήτης έως ακόμη και την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 στο φρούριο του Φιρκά υψώθηκε η σημαία της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα και έκτοτε κυματίζει εκεί.
Στη Βορειοανατολική πλευρά του λιμανιού βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο με μια αξιόλογη συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων, ο Μητροπολιτικός Ναός των Εισοδείων της Παναγίας, και η γραφική συνοικία Τοπανάς, η οποία είναι ένα ζωντανό οικιστικό μουσείο με κτίσματα που μαρτυρούν το πέρασμα, των Βυζαντινών, των Ενετών, και των Τούρκων.
Στην Ανατολική άκρη του λιμανιού βρίσκεται η συνοικία της Σπλάτζιας, ξεκάθαρο δείγμα Τούρκικου Μαχαλά, με υπόγεια Χαμάμ στο κέντρο της τα οποία διασώζονται άριστα έως και σήμερα.
Η περιήγηση στην παλιά πόλη των Χανίων με τις γραφικές συνοικίες σας ταξιδεύει σε περασμένους καιρούς, ένδοξα χρόνια και διαφορετικούς πολιτισμούς, που έφεραν οι διάφοροι κατακτητές της, και τα οποία σήμερα ειρηνικά συνυπάρχουν.